Verslag - 15e Rando des Coteaux du Viroin - 2015-09-06

Verslag

 

De laatste Ardennenrit in Olloy-sur-Viroin was de “boeké” van de ardennentrilogie. De ontvangst mocht dan wel niet zo royaal zijn dan bij de vorige twee organisaties, toch overtrof het parcours de stoutste verwachtingen. De mannen die naar de Singletrack 6 zijn geweest spraken van Canadese toestanden, en het was niet overdreven….

We vertrokken rond half tien ter plaatse en het werd meteen duidelijk dat vele bikers hun kat hadden gestuurd uit schrik van de modder met de regelmatige regenval van de laatste weken. Het aangename gevolg was, zeer weinig volk aan de inschrijving en ook op de tracks zeer matige bezetting. Wij daarentegen waren met 26 naar ginder getrokken en ieder had zo zijn keuze wat betreft de afstand dat er ging worden gereden. Ik had de berekening gemaakt dat we over 65km toch zeker vier uur en een half gingen op weg zijn, dus was de keuze snel gemaakt.

Er werd in groepjes gereden zoals altijd en ik was met routiniers Space jr en Pé op pad. Heb me geen seconde verveeld en dat lag niet alleen aan het superparcours maar ook aan het feit dat er altijd wel iets te beleven is met die twee gasten. Space jr die zijn klimbenen van Canada nog altijd niet kwijt is, de tempomaker van dienst was en nog energie over had om tegen te zeveren. Pé die eerst klom als in zijn gloriejaren maar dan de krampcategorieën in stijgende lijn zag gaan maar gelukkig niet tot “buiten categorie” zoals die keer in het zwarte woud. Hij daalt wel duust keer beter dan vroeger maar in zijn jeugdige overmoed ging hij wel bij de tweede “enduro-afdaling” gezwind tegen zijn bakkes nadat hij me licht treiterde omdat ik deze afdaling niet wou nemen. Wel bestoken!!!!

 

De parcoursbouwer is er eentje die van wanten weet want nog nooit hebben we zo weinig baan gezien dan zondag in Olloy. De offroadpaden waren dan ook nog eens om van te smullen met doenbare klims op ondergrond van bospaden, beekjes, gesteente…, spectaculaire downhills met keuze tussen enduroafdaling of gewone afdaling en kilometers lange singletracks nog nooit gezien in België. De bepijling was ook nog eens top met duidelijke oranje signalisatie en vòòr iedere beklimming was er de aanduiding van hoe lang en hoe steil iedere klim was met naamaanduiding, prachtig. Zo kon ik ook iedere keer Pé treiteren wanneer hij in bijna-krampfase was door toe te roepen dat er weer een klim aankwam! Zijn reactie was altijd kort maar veelzeggend “uuueeuchhhhh”. Kortom heb me wreed geamuseerd en de vier en een half uur vlogen voorbij.

 

Was nog eventjes bezorgd om het feit dat iedereen op tijd zou binnen zijn maar wat bleek, bijna iedereen zat er al gewassen en al met een pint in hun handen, blijkbaar allemaal een beetje verkeerd gereden…. Desalniettemin er toch 55km en meer hadden opzitten en in deze streek is dat ook genoeg. Ook Harryman was al aangekomen van de 85km, formidabel zot, die gast. We mistten nog enkel Stevie d en Fluppe die samen met Henri en Giraldo wel de ganse 85km deden.

We trokken dan samen naar de bus waarbij ik voor één van de eerste keren een stoomtrein zag vertrekken. Een kleine opzoeking leert me dat langs de vallei van de Viroin een oude spoorlijn loopt, die na jaren in onbruik te zijn geweest terug in dienst werd genomen door de Chemin de Fer à Vapeur des 3 Vallées. Deze vereniging van spoorfanaten, organiseert op het traject Mariembourg - Treignes ritten met stoomlocs en railbussen. In het oude station van deelgemeente Treignes werd door de dezelfde vereniging een spoorwegmuseum uitgebouwd, en worden ook oude locs en rijtuigen gerestaureerd. Zo leren we ook nog iet bij buiten mountainbiken. Deze streek rond Chimay en Viroinval had dus veel te bieden en dit is zeker voor herhaling vatbaar!!!

 

We kunnen samenvatten dat de drie Ardennenritten stuk voor stuk een schot in de roos waren zowel op organisatorisch vlak als wat de parcours betrof. Denk dat we met de club als enige zijn in België die dat voor mekaar krijgen om een bus in te leggen om te gaan biken in streken waar je dat dan ook echt kan. We zijn een mtb-club dus zijn we aan onze status verplicht dat ook te doen en dat hebben de leden ook zo begrepen, machtig echt waar.

 

Merci alleszins aan Choco voor de bevoorradingen op de bus, aan koffiemakers Harryman en Chris, aan Bakkerij Vlaeminck voor de vroege leveringen aan iedere Wacky deelnemers voor de formidabele opkomst want zonder dat zou er geen bus konden worden ingelegd. Machtige muttens zijn jullie!!!

 

Baha

 

 

Info

 

Olloy-sur-Viroin is een mond vol maar is eigenlijk een grensdorp in Namen tegen Frankrijk. De Catsbikers organiseren ieder jaar hun Rando die bij de die-hards onder de bikers zeer geliefd is. Opnieuw kleinschalige organisatie en dat willen ze ook zo houden. Zie deze geestige commentaren op een forum en de lovende commentaren hier. Ze spreken van "de beste rit van het jaar".

We hebben deze streek met de club trouwens nog niet verkend en daar gaan we verandering in brengen op zondag 6 september!!!

De bus staat klaar aan de Molenhoek om 6u om de fietsen in te laden. Het is ca 220 km ver en een 2u 45min rijden naar hinder. Thuiskomst voorzien rond 19u30.

Afstanden: 45,55, 65, 85 en 100km

Prijzen: 35 & 45 km : 5 € (2 ravitos), 55 & 65 km : 6 € (3 ravitos), 85 km : 7 € (4 ravitos), 100 km : 8 € (5 ravitos)

Hoogtemeters: 45Km=940m; 55Km=1140m; 65Km=1340m; 85Km=2110m; 100Km=2410m

 

Startlocatie

Centre Européen L. Delobbe
Rue Saint Eloi
5670  Olloy-sur-Viroin
 
 

 

 

 

Deelnemers

 

cockroach, Fluppe, El_Gwiedo, Fitzy, Moose, Lifty, , Bahamontes, Harryman, Space jr., Fenne, Donald, ivall, DDT, Chocoprince & duracell, Stevie D

 

 

 

Reacties op dit evenement.

 

ival alias night schreef op 11-09-2015 :

Geen paniek gasten. Die virus gaat vanzelf over bij het regelmatig en overvloedig benutten van een vloeistof genaamd " Paljas." Maakt niet uit of het bruin of blond is. Gelieve dit voor te leggen aan de vrouwen als excuus voor ... @ harry , het is wel MIJN fiets die op de uwe gelijkt hé.

 

cockroach schreef op 09-09-2015 :

Mooi verslag , mooie rit en helaas die dag last van het virus kilometertrutitis ;-)

 

El Gwiedo schreef op 09-09-2015 :

Super verslagen gasten , en zeer leuk om te lezen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Chemical Pete schreef op 09-09-2015 :

Laatste rit helaas moeten missen... En dan nog een rit met Pé erbij. Bestuur, merci voor de organisatie van de Ardennenritten! Volgend jaar hopelijk terug van datte...

 

Lifty schreef op 09-09-2015 :

Harryman, welke pilletjes heb jij gekregen voor die pijllexie? Moest gisteren naar Knokke en kzat in Blankenberge. . . Prachtige verslagen van een machtigeigen rit! Content dak er bij was 😊

 

Stevie D schreef op 08-09-2015 :

Ja, inderdaad deze rit was af. In het begin was het tempo zéér hoog en ik nen diesel die moest redelijk in toeren gaan,pfff. Harry, Giraldo, Danald, kroele die hadden aan de speed gezeten zeker ;-) wat een tempo. Mijn Alpenmaatje had het wat lastig in het begin (gelukkig :-)). ja, ik kon toch mijn maatje niet alleen achter laten. Samen op een strak tempo en met veel genot genoten van de vele singel traks en de prachtige panorama's. Deze was de mooiste rit die ik al ooit gedaan hebt in de Ardennen. Eindelijk een organisatie die wat technische afdalingen durft in te bouwen in hun parcour. Op het eind was het toch héél erg spannend om op tijd aan de bus te geraken.Bedankt iedereen voor deze mooie dag.

 

Fitzy schreef op 08-09-2015 :

Prachtig verslagen mannen, zeer leuk om te lezen. Ival het was een plezier om met je te rijden, ik zie je graag afdalen, en ik heb ook veel steun aan jouw gehad !. Onze groep was super tof en Kollin, in mij ogen je ben een Wacky !!!!!!, altijd aanwezig en braaf, toffe gast gewoon. Guido klimt goed en downhill ook sterk. DDT is een een sterke Wacky, en fietste lekker van links naar rechts !!!!!. Tis voor mij gelijk welke afstand iedereen gedaan geeft, twas gewoon de max !. Ik ben zo blij met deze nieuwheid 3 x Ardennen, ik krijg altijd tegen mij tand, maar met veel plezier !!!!!. Bedankt ook aan Harry en Barry voor ' FIRST CLASS ' service van s'morgens vroeg !, niet normaal.

 

Bahamontes schreef op 08-09-2015 :

Bedankt Ival, Pé en Space jr voor de verslagjes! Inderdaad vergeten bij te zetten op mijn verslag dat ik om 5 uur uit mijn nest werd gebeld door een buschauffeur met grafstem die vroeg of hij bij de Wacky Rangers was!! Meldde me dat gebruikelijke remorque al bezet was en dat hij een kleiner model ging meebrengen waardoor we de bikes wat onorthodox moesten stapelen. Excuses voor de scharten op de velo's al gekregen van de baas van Albion.... Sherif Jack

 

Harryman schreef op 08-09-2015 :

Vreselijke ziekte pijllexie!!! Blij dat ik er vanaf ben.😃.mega machtige rit. Prima uitgezocht door onze toertocht commissarissen👮🏼. Wel ambetant die zelfde fietsen, ival had de mijne mee naar huis.🐓. Was wel de laatste waar ik het had van kunnen denken. Merci voor verslag

 

Ival schreef op 07-09-2015 :

Good morning Wack Rangers , Niets beters dan de geur van ketting olie en kettinggeraatel in alle vroegte bij dageraad. Uw verslaggever zal proberen rechtstreeks van t’front live alle gebeurtenissen mede te delen en dit met vrees voor eigen leven. Een busje vol bikers tot de tanden gewapend met gelletjes, energy bars en fluoreseerende shake’s waarvan het origine tot op heden niet is gekend vertrok in alle stilte een onbekend avontuur tegemoed. Olloy-Sur-Viron here we come !!! Een nieuwe onbekende buschauffeur zorgde algauw voor wat vermaak onderweg door wat extra ommetjes te rijden, de bus te parkeren in midden van een weg en weg te lopen en nu en dan de bandenspanning van de bus te checken door wat middenbermen te passen. Een klein dorpje ergens in Namen ontwaakte met in zijn schoot geborgen een aanstormende bus vol enthousiaste Wack Racers waaronder één Wacy Ranger alias Jack The Great. Eens aangekomen in Viron kregen we zoals gewoonlijk een privé parking ter onze beschikking waar we in alle rust ons konden omkleden en onze stalen rossen vervaardigd uit carbon en plastic proberen te bevrijden uit hun verhakelde positie. Alle fietsen lagen nl. op een hoopje in de aanhangwagen, waarbij er toch enkele fietsen wat schade opliepen, toch geen goede keuze om middenbermen te passen. Maar niet getreurd we zijn gekomen om te biken en dat er gereden zal worden is een feit. Na de protocollaire verplichtingen, fotosessie en wat handtekenigen uit te delen konden we van start gaan. Het weer klaarde op en al gauw stak Helios haar kopje boven. Naar goede gewoonte bleven we de eerste 10 meters mooi bij elkaar als een hechte blok, er moet ook aan de sponsers gedacht worden hé. Indrukwekkend om deze blauwe armada te kunnen aanschouwen. De kaap van 10 meter was nauwelijks overschreden of er vormden zich al een 5 tal groepjes. Zij die de 85 km zouden doen in een hels tempo waarvan Harry en Giraldo deel uit maakten, zij die de 85 km zouden doen aan een doorgedreven trainingstempo waarvan Stivie en The voice deel uit maakten, zij die de 65 km zouden doen en goed bezig waren waarvan Pé, barry en Space deel uit maakten, zij die de 65 km zouden rijden en het begin van een virus opliepen onderweg waardoor ze er maar 59 km waarvan ival, Fitzy, DDT, Guido en Haed & schoulders deel uit maakten en de rest die het virus serieus te pakken hadden en er bij km 40 reeds terug aan de start stonden waarvan Dalton, Choco, Valerie, Golfie, Moose, Rentokill en Fenne deel uit maakten. Kroele moet daar ook nog ergens tussen de 65 km ergens planeren. Op zeker moment bij een toffe afdaling moest Guido stoppen omdat er een waal de weg versperde en de ongelukkige waal een lichte tik gaf waardoor hij antwoorde in het frans met de woorden “ ik zal je maar laten voorgaan want ik zie dat je je fiets niet onder controle heb “. Nog een geluk dat de Wack Rangers bekend staan voor hun zachtaardig karakter of we hadden deze kerel getracteerd op een coupe fraise. Ons groepje waren echt op elkaar afgestemd, ik kon rekenen op de steun van Fitzy die trouw op me wachte bovenop de bergtoppen en me telkens wat moed insprak en visa versa. Van de rit zelf kan ik enkel maar zeggen dat het eentje was om in te kaderen. Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat we voor 98 % off-road onder de voeten geschoven gekregen hebben in ware Canada stijl. Toch wil ik ook Pascal en petatje feliciteren met hun puike prestatie, dit kereltje wordt nog een echte wacky. Voldaan en tevreden reden we richting home. Het bier en de Cola vloeiden rijkelijk naar binnen bij het navertellen over de dag perikkelen. Het ene wilde verhaal volgde het andere verhaal op . Bij het naderen van het thuisfront hadden sommige al afspraken gemaakt om nog af te zakken in Knokke om zicht te goed te doen aan fritten een frikandel of een berelul tot groot ongenoegen van Barry, die moest het doen met een chinees ??? Nathalie had Barry net opgebeld om te zeggen dat ze achter chinees geweest was. Wat kan je nu op een zondag avond met een chinees in je kot doen, menage à trois ??? Al bij al allom een terug geslaagde uitstap in ware Wacky spirit. Thanks aan allen dat we dit nog kunnen meemaken. Leuk om nog eens met zo een leuke bende te fietsen. Ival alias Night.

 

Space jr. schreef op 07-09-2015 :

@Pepe , ik ken dat virus , kilometertrutitis , komt meestal voor bij fietsende mannen tussen 45 en 60 jaar , enige remedie is een E- bike ( van horen zeggen hé) enfin dat gezegd zijnde , was inderdaad machtige rit , lang geleden dat ik je zag afzien , en inderdaad den Baha reed stukken sterker dan de vorige Ardennen rit waar ik hem nog kon afhouden maar deze keer met veel moeite pas kon bijhouden , denk wel dat hij speciaal voor jou zo hard heeft gereden , alhoewel den tweede helft van de rit op genietend tempo was , afdalingen waren natuurlijk andere stuf , een beetje verleerd heb je zelf gevoeld toch , super dag gehad , bedankt aan mijn companions en de hele bende natuurlijk.

 

schreef op 07-09-2015 :

Enorm genoten van dit lichtjes canadees getinte ritje in "d'ardennen" !!! Na al een tijdje niet meer met een grote bende Wacky's te hebben samen gereden merkte ik tot mij grote verbijstering dat er een serieus virus de club is binnengedrongen !!! Met name het pijltjessydroom, een soort ziekte die orientatieverlies, pijlblindheid, getallenkennisverlies en verleiding tot het rijden van kortere afstonden tot het gevolg heeft.Na contact opgenomen te hebben met een specialist in deze soort ziektes, blijkt het euvel nogal gemakkelijk te verhelpen te zijn, het zou volstaan om enkel wat meer bepijlde vtt's te rijden en zo zelf de weg te zoeken in plaats van enkel op training de kudde te volgen....:):)Gelukkig bleven m'n 2 companen gespaard van deze naar't schijnt zeer besmettelijke ziekte !!! Minder gelukkig voor mij waren die twee "bergeit" Space, die na Canada nog steeds in de vorm van z'n leven zit, en "jeugdige veertiger" Baha die als het voor mij te kl*ten is precies nog een stukje beter kan rijden dan anders...Bergop was't serieus harken voor mij, iets wat ik gedeeltelijk kon goedmaken in enkele lekkere afdalingen en het moet gezegd, m'n 2 companen stonden me na iedere klim, al dan niet met de chrono in de hand, mooi op te wachten !! 't Was dik in orde, kan niet wachten op de komende verslagen van alle afstanden.....:):):)

 

ival schreef op 04-09-2015 :

Ik ga met de fiets naar hinder. Molenhoek start 00.00 uur Ga voor 2 x 110 km Nog liefhebbers :-)

 

Moose schreef op 04-09-2015 :

65 km

 

Lifty schreef op 02-09-2015 :

55/65km

 

 

Plaats een reactie

captcha

 

Verjaardagskalender

Klik om de kalender te bekijken
High 5 - Sports NutritionGB EXPRESSPaljas BierCMKSchrijnwerkerij RotsaertHenry Delheye - Schil der- en decoratiewerkenVlamynck Brood-BanketMichel Van Mol  FietsenCreative DesignsThierry Ide SanitairCallant Luc Decoratieteam bvbaDe Zilvertorens