Wacky racer van de maand

Van Mol Michel alias Molletje

Hij is één van de laatste echte Flandriens op de bike , één van de laatste echte véloMakers,  één van de pioniers van de donderdagavondritten in het donker met de mountainbike maar vooral een mens met een groot hart, we stellen u via een  openhartig interview voor aan Michel Van Mol, alias Molletje.

We worden ontvangen in een heel romantisch ingerichte living waar Michel, Sylvia en zoon Indy ons heel hartelijk ontvangen. De gastvrijheid van de Molletjes kent geen grenzen want plots komt buurman Ulrich plots langs het schuifraam naar binnen gevlogen. De koffie met crème babeurre laten we ons smaken en binst vuren we de eerste vragen af.

 

Hoe gaat het met de gezondheid Michel?

Molletje: Bwah eigenlijk niet slecht maar de moraal is er voorlopig niet. Ik denk eraan om een paar weken de bike te laten voor wat het is. Ik ben eigenlijk gans het jaar door bezig en wie me kent weet dat ik dat altijd à fond doe. Ik moet kunnen afzien, eens een ritje uitbollen kan ik niet. Pas op, ook al ben ik 51, aan stoppen denk ik bijlange nog niet. Ik ben wel 30 jaar te vroeg geboren.

Sylvia: Eigenlijk jammer dat hij nu thuis blijft want ik heb graag dat hij eens weg is. Heb wel graag dat hij de zondag om 13u terug thuis is en de donderdag staat de deadline op 23u.

Ullrich: Dan maak ik dat ik het huis uit ben -).

 

Ben je met de fiets in de buik geboren of was het eerder een late roeping?

Molletje: Nee de liefde voor de fiets zit er al van kindsbeen af in. Als broekventje prutste ik al aan velo’s en maakte er soms rare creaties mee. Zo stak ik eens een vélo met een autostuur in mekaar. Vooraleer ik van fietsenmaker mijn beroep maakte heb ik wel 14 jaar in de bouw gewerkt voor een Hollandse firma. Werkte toen wel bij Frans Tortelboom in de weekends aan fietsen. Na mijn patroonsattest te hebben behaald ben ik in 1985 begonnen. Onze woonst met winkel heb ik zelf gebouwd.

Hoe leerde jullie elkaar kennen?

Sylvia: Ons moeders waren beste vriendinnen maar in het beginne hadden we eigenlijk geen oog voor elkaar. De vonk sprong over toen op een dag mijn brommer kapot was en ik hem bij Michel deed om het te repareren. Hij maakte dat er altijd iets nog aan mankeerde zodat ik moest terugkeren en toen ik eindelijk plooide voor zijn charmes was de brommer definitief gemaakt. We zijn intussen 25 jaar getrouwd en onze zoon is reeds 13 jaar. Ik werkte voordien bij de JBC maar ben dan langzamerhand in de fietsenwereld gegroeid en zit er nu reeds 16 jaar in.

Is er veel veranderd ten opzichte van vroeger?

Molletje: Door de komst van internet is alles veel commerciëler geworden. Er worden via internet een pak bikes aangeboden met als gevolg dat ik nadien met een overaanbod aan  herstellingen zit. Heb daar soms wel moeite mee. Ik werk graag aan fietsen maar welke kl..vélos ze hier soms binnensmijten is soms ongelooflijk.

Jij maakte de opmars van MTB mee. Hoe zag jij de bike evolueren?

Molletje: Toen ik voor de eerste keer dat gedrocht met dikke banden zag zweerde ik dat ik deze nooit in mijn winkel ging zetten. Geloofde niet in die afschijwelijke fiets met veel te kleine wielen maar toen kwam E.T..  Na deze kraskraker wou iedereen zo een bike want je kon er mee vliegen!!! Ze werden geïmporteerd vanuit Taiwan en wogen aanvankelijk heel zwaar. Intussen zijn de bikes enorm technisch geëvolueerd . Het is nu ook wel opvallend dat de duurste bikes het best verkopen. We verkopen nu zelfs een gepersonaliseerde Wacky bike!!

Elke dag bezig zijn met de fiets dan kan je toch op het einde van de dag geen wiel meer zien?

Molletje:Ha maar ik heb nog een andere passie namelijk “mecano” . Om te ontstressen van het sleutelen aan fietsen sleutel ik nog meer. Ik zit in vier clubs: een club uit Sheffield, Holland, Frankrijk en nog een internationale club. Ik schuim dan ook de beurzen af. Ik hield vroeger ook van het betere spuitwerk, zij het spuiten van frames. Maar niet alleen dat want wie vroeger het Hollands programma “De Heilige Koe” kende weet dat ik daar ooit de prijs won van “Mooiste Truck” met een tekening van Cowboys.

Naast vélomaker was je vroeger ook nog competierenner. Over welke lichting spreken we dan?

Molletje: Ik zat in de lichting van Eddy Planckaert. Ik koerste van mijn 15de tot mijn 25ste. Fietste toen nog na mijn werkuren twee keer in de week 120 km. Kon op den duur nog onvoldoende trainen en toen ben ik gestopt.

In de tijd van Planckaert moest je nog geen “whereabouts” ofzo invullen. Het lijkt ons dat er toen toch een gedogen dopingbeleid werd gevoerd?

Molletje: Tja ik heb denk ik twee keer dopingcontrole gekend. Pervitine was toen redelijk populair maar het waren enkel de eerste 5 die naar de dopingcontrole moesten. Als er controle was zag je veel coureurs met de muts scheef of zak uit de broek lopen. Het was hét teken dat er controle was.

En toen kwam je bij de Wacky Racers?

Molletje: Ik had er al veel eerder moeten bij komen. Ik twijfelde eerst omdat het met een fietsenzaak moeilijk is om je te engageren voor één club maar heb er in ieder geval nog geen spijt van.

Sylvia: Michel herleefde toen hij bij jullie zich aansloot. Hij kende heel wat tegenslagen maar voelt zich nu heel goed in de groep. Dankzij jullie geraken we ook wat meer uit ons huis.

Is zoon Indy ook gebeten door de fiets.

Sylvia: Hij houdt meer van turnen en zwemmen. Ik denk niet dat hij later van fietsenmaker zijn beroep zal maken

 

Welk mtb-avontuur wil je nog meemaken. De Crocodile Trophy?

Nee, dat lijkt me iets te zwaar….Volgend jaar trek ik wel zeker nog eens naar de Roc D’azur. Een prachtevrenement waar ik nog eens wil schitteren

Is genoteerd. Als ik je moet inschrijven laat het me op tijd weten...

 

Samen met buurman Ulrich werd er nog nagekaart over de gezellig buurt rond de Jan Devischstraat, gekeken naar stickers en krantenknipsels waar Michel als jonge gast opstond. Na het interview weten we zeker dat we lang nog niet af zijn van deze onverwoestbare Vlaming. Harryman en ik werden onthaald als Koningen en aten als Keizers, bedankt Sylvia en Michel en we wensen jullie nog veel leute met de winkel en met de atelier die eigenlijk een beetje ook als praatcafé dient voor Jan met de pet en vooral de vloer waar de Wacky’s met veel enthousiasme worden ontvangen en worden geholpen.

Bahamontes en Harryman

 

 

Bekijk ook de oude interviews.

De Langhe Marc
Burssens Guido
Bulcke Chris
Boerjan Chris
Bil Christian
Beuselinck Glenn
Bernaert Geert
Baeckelandt Kevin
Van de Water Johan
Bulcke Miguel
De Baets Bjorn
Decoster Kurt
Rotsaert Paul
Decoster Ludo
Spysschaert Dirk
Martens Miguel
Casteleyn Christophe
Ryelandt Bryan
Van Mol Michel
Allaert Piet
Casteleyn Ivan
Stubbe Peter
Bontzos Fabien

Verjaardagskalender

Klik om de kalender te bekijken
High 5 - Sports NutritionGB EXPRESSPaljas BierCMKSchrijnwerkerij RotsaertHenry Delheye - Schil der- en decoratiewerkenVlamynck Brood-BanketMichel Van Mol  FietsenCreative DesignsThierry Ide SanitairCallant Luc Decoratieteam bvbaDe Zilvertorens